Geen vuurwerkvrije zones in Utrechtse binnenstad

Als het aan burgemeester en wethouders van Utrecht ligt, krijgt de stad bij de komende jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones. Het college verwacht meer heil van een zogeheten vuurwerkbrigade.

Zo’n vuurwerkbrigade is een extra, flexibel inzetbaar team van de gemeentelijke afdeling Toezicht en Handhaving, dat in de weken voorafgaand aan oud en nieuw wordt ingezet op de bekende hotspots. Zoals (zorg)instellingen, dierenweides, maneges en vogelopvang, die aangeven in die periode veel overlast te ervaren van knallende rotjes.

Vuurwerkvrije straten
De instelling van vuurwerkvrije zones is een vurige wens van coalitiepartij GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Beiden hadden eind vorig jaar het meldpunt ‘Vuurwerkvrije straten’ ingericht, waar bewoners hun straat konden aanmelden. In totaal zijn bij dit meldpunt ruim 600 reacties binnengekomen.

De steun voor vuurwerkvrije straten in Utrecht komt uit alle tien de wijken in de stad. De meeste waren afkomstig uit de wijk Zuid (met name Lombok). De gemeente Utrecht heeft een telefonische peiling gehouden waarbij in de tien wijken minimaal drie (verschillende) zorginstellingen zijn benaderd. De meeste instellingen gaven daarbij aan geen last van vuurwerk te hebben op de officiële afsteektijden tussen 18.00 uur en 02.00 uur. Zij hebben daarom geen behoefte aan een vuurwerkvrije zone, aldus het college.

Afspraken
Wat betreft burgemeester en wethouders zouden bewoners bij de komende jaarwisseling wel met elkaar in hun straat of buurt afspraken kunnen maken over het al dan niet afsteken van vuurwerk. Bij zo’n informele vuurwerkvrije of vuurwerkarme zone nemen de bewoners dan zelf het initiatief en dragen zij dus ook zelf de verantwoordelijkheid voor het naleven van hun afspraken.

GroenLinks-raadslid Steven de Vries, de initiatiefnemer van het meldpunt Vuurwerkvrije straten, is niet tevreden met de voorstellen van het college. ,,Ze gaan mij niet ver genoeg.” Hij juicht de komst van een vuurwerkbrigade toe, maar blijft voorstander van aangewezen vuurwerkvrije zones. Dat burgemeester en wethouders en een meerderheid van de gemeenteraad hier (nog) niet aan toe zijn, is in zijn ogen ‘koudwatervrees’.

,,In andere steden is het ook gelukt. Waarom hier niet?” De commissie Mens en Samenleving praat vanavond over de voorstellen van het college om de komende jaarwisseling de (vuurwerk) overlast in de stad zoveel mogelijk te beperken.

Bron : http://www.ad.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s