Veiligheid

Elke prof draagt een vuurwerkbril!

We moeten toegeven dat we niet zeker weten of deze profs een vuurwerkbril dragen. Wat wel zeker is, dat alle medewerkers van Vuurwerknieuws.com, alle vuurwerk winkelsen de professionele vuurwerkschieters er een dragen. Dat heeft niets te maken met bang zijn voor vuurwerk of niet cool zijn, maar wel met gezond verstand en zuinig zijn op je ogen.

Er zijn honderden veiligheidstips te vinden m.b.t. vuurwerk. Vuurwerknieuws heeft er 2, die belangrijker zijn dan alle anderen.

  • * Blijf uit de buurt van professioneel vuurwerk. Consumenten die dit vuurwerk afsteken hebben er niet de kennis voor en als het mis gaat, kunnen de verwondingen zeer ernstig zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat omstanders vaker het slachtoffers worden van een ongeluk met vuurwerk, dan degene die het zelf afsteken.
    * Draag altijd een vuurwerkbril. Een ongeluk met consumentenvuurwerk kan eigenlijk alleen blijvende schade veroorzaken aan de ogen.
  • Vuurwerk afsteken is leuk en spannend. Bang zijn van vuurwerk is totaal niet nodig, echter voorzichtig zijn en de gebruiksaanwijzing lezen wel.

De helft van de vuurwerkletsels hebben met de ogen te maken. De helft daarvan zijn toeschouwers en vaak jonge mensen. Draag daarom niet alleen zelf een vuurwerkbril maar geef er ook een aan iedereen die op minder dan 50 meter staat.

Lees het advies van de oogartsen die deze bril ook adviseren:
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/het_oog/ongevallen_vuurwerk_bril/

————————————-

Tips van de Brandweer:

Veilig omgaan met vuurwerk begint al voordat je het afsteekt:
– Experimenteer niet zelf met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open!
– Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.
– Trek kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (dus geen nylon). En ook niet iets met een capuchon.
– Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. In het donker kun je niet lezen.

Tips voor het afsteken

– Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Sla voor Vuurpijlen altijd een pvc-buis in de grond, zorg dat deze stevig in de grond zit en zorg dat de vuurpijl voor 75% met de stok in de pvc-buis zit.
– Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
– Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
– Steek geen vuurwerk uit je hand af.
– Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
– Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden.

Ruim alles weer op!

Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk wat niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken.

EN 10 TIPS VAN DE VUURWERNIEUWS:

1/ Koop enkel vuurwerk bij een erkend en betrouwbaar verkooppunt !

2/ Koop enkel vuurwerk met een duidelijke gebruiksaanwijzing en lees die aandachtig alvorens het vuurwerk aan te steken.

3/ Bewaar het vuurwerk op en veilige en droge plaats en houd het buiten bereik van kleine kinderen.

4/ Drink nooit alcohol vóór en tijdens het afschieten van het vuurwerk.

5/ Respecteer de veiligheidsafstanden t.o.v. personen, gebouwen, voertuigen, weelderige plantengroei, enz. Steek het vuurwerk enkel af in een open zone.

6/ Zorg ervoor dat u voldoende water of een blustoestel bij de hand heeft.

7/ Ontsteek het vuurwerk met gestrekte arm en buig met het lichaam nooit over het aan te steken vuurwerk. Gebruik voor het aansteken een speciale lont, fakkel of sigaar.

8/ Vuurwerk dat ná ontsteking weigert, nooit een 2de maal ontsteken.

9/ Vuurwerk zoals bv. pijlen en Romeinse kaarsen nooit in de hand houden bij het afschieten.

10/ Na het ontsteken van het vuurwerk dient men zich onmiddellijk te verwijderen van het tuig.

Advertenties

4 gedachtes over “Veiligheid

  1. Waarom kan je hier tips krijgen over veiligheid en krijg je tegelijkertijd adressen te zien waar je illegaal vuurwerk bestellen? In de buurt waar ik woon (roterdam overschie), voel ik me soms niet veilig met mijn kinderen in december. Sommige knallen zijn zo hard, dat ik het echt gevaarlijk vindt. Ik haal dit jaar gewoon weer lekker bij mijn vertrouwde adresje: http://rotterdam.bestevuurwerkin.nl, dan weet ik dat ik gewoon “veilig” vuurwerk krijg en evengoed geniet. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik sommige veiligheidstips natuurlijk ook wel overdreven vind

    • Hoi Peter, bedankt voor je reactie. Illegaal vuurwerk is een relatief begrip. Wanneer een Nederlander in België vuurwerk koopt is het niet illegaal. Ook niet als hij het in België afsteekt. Pas wanneer hij het de grens mee over neemt wordt het illegaal. Er zijn veel vuurwerkliefhebbers die in het buitenland vuurwerk kopen en het daar afsteken. Hiermee kan toch ‘legaal’ de behoefte van vuurwerk afsteken bevredigd worden en pleegt men geen strafbaar feit in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s