Vuurwerk algemeen

Historie

Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen (ook wel sassen genoemd) verwerkt, die bij ontsteking effecten veroorzaken als licht, geluid, rook of beweging.

Vuurwerk had zijn oorsprong in China en werd op grote schaal gebruikt door de Chinezen. De productie van vuurwerk zou aldaar ten tijde van de Tang-dynastie zijn begonnen. Zij gebruikten het bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. Het ritueel van vuurwerk afsteken vormt daarmee een vast onderdeel van de Chinese cultuur, en gaat tot op de dag van vandaag gepaard met vele festivals.

Vuurwerk wordt door overheden in 3 verschillende groepen ingedeeld: Kindervuurwerk, consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk.

  1. Kindervuurwerk mag heel het jaar door verkocht worden in Nederland. Dit komt omdat het relatief gezien niet heel gevaarlijk is. Dit soort vuurwerk mag dan ook door alle winkels verkocht en opgeslagen worden. Voorbeelden zijn: Trektouwtjes, sterretjes en knalerwten.
  2. Consumentenvuurwerk mag in Nederland alleen op 29, 30 en 31 december verkocht worden. Afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur tot 02.00 uur. In België, Duitsland en Polen wordt er het hele jaar door consumentenvuurwerk verkocht en mag het ook het gehele jaar door afgestoken worden. Voorbeelden zijn: vuurpijlen, potten, batterijen, rotjes, grondbloemen, fonteinen en romeinse kaarsen. Echter zit hier aan elk product wel een maximum wat het aan kruisinhoud mag hebben.
  3. Professionele vuurwerkshows hebben vooral als doel de vreugde tijdens een evenement te verhogen. Meestal wordt het gebruikt als afsluiting of als speciale viering van een evenement.

    Professioneel vuurwerk mag niet aan consumenten verkocht worden. Het wordt alleen afgestoken door professionals die een speciale training hebben gevolgd om het vuurwerk te mogen afsteken. Dit vuurwerk is qua lading en kracht gevaarlijker dan consumentenvuurwerk en het wordt alleen in de open lucht afgestoken. Meestal wordt het vuurwerk op afstand afgestoken, via een elektrische ontsteking. Voorbeelden van professioneel vuurwerk zijn: Shells (mortierbommen), Cobra 6, Lawinepijlen etc.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s