Veel gestelde vragen over vuurwerk

1. Verkoopt vuurwerknieuws.com vuurwerk?
Nee, er wordt geen vuurwerk verkocht via deze site ook wordt elke reactie of comment die handel uitlokt onmiddelijk verwijderdt. Ook stimuleren wij geen verkoop en/of handel van illegaal vuurwerk in Nederland. Wel geven we vrijblijvende adviezen over Vuurwerk en benoemen wij de goedkoopste verkooppunten in binnen en- buitenland. Stuur snel een mail naar vuurwerknieuws@gmail.com en je krijgt per omgaande een reactie, of laat een bericht achter.

2. Wat is een kvk?

Kvk staat voor kamer van koophandel. Een kvk-vergunning heb je nodig voor het kopen van spektakelvuuurwerk wat bijvoorbeeld bij Alpeco werd verkocht. Hiermee toon je aan dat je een bedrijf hebt.
De a-bomb kun je bijvoorbeeld alleen met kvk-vergunning kopen omdat deze meer kruit bevat dan voor de normale consument is toegestaan.

3. Wanneer is vuurwerk in Nederland illegaal?
Vuurwerk is illegaal waneer het geen Nederlandse/Belgische beschrijving heeft, geen CE keurmerk heeft, flitspoeder bevat en geen lont bevat. Bijvoorbeeld vlinders, nitraten en lawinepijlen zijn in Nederland illegaal omdat in deze producten flitspoeder is verwerkt waardoor ze veel harder knallen als een Nederlands Rotje of Astronaut. Veel vuurwerk wat in België wordt verkocht heeft tegenwoordig wel een CE-keurmerk. Het wilt dus per definitie niet zeggen wanneer je je vuurwerk in België koopt dat het ook illegaal is. Check dus of het aan de NL-wetgeving voldoet.

4. Kan ik in België shells, super vlinders , lawinepijlen, cobra 6 of explod kopen?
Nee, dit Vuurwerk is in Belgie en Nederland illegaal. Dit vuurwerk word fabrieken gemaakt waar ook explosieven worden gemaakt gemaakt. Bezit en/of handel hierin is dus vanzelfsprekend een illegaal vergrijp, strafbaar en je kan er gevangenisstraffen voor krijgen, hoge boetes ontvangen en Taakstraffen als je nog minderjarig bent.

5. Hoe steek ik strijkers aan?
Strijkers zijn op een aantal manieren aan te steken.
– Je kan ze lang een luciferdoosje afstrijken of langs een speciaal strijkplankje ( deze kun je in de winkel waar je koopt gratis een paar meekrijgen )
– Met een aansteker of een aansteeklont tegen het strijkkopje aanhouden.

6. Hoe steek ik het veiligst vuurwerk af?
Koop enkel vuurwerk met een duidelijke gebruiksaanwijzing en lees die aandachtig alvorens het vuurwerk af te schieten. Bewaar het vuurwerk op en veilige en droge plaats en houd het buiten bereik van kleine kinderen. Drink nooit alcohol vóór en tijdens het afschieten van het vuurwerk. Respecteer de veiligheidsafstanden t.o.v. personen, gebouwen, voertuigen, weelderige plantengroei, enz. Steek het vuurwerk enkel af in een open zone. Zorg ervoor dat u voldoende water of een blustoestel bij de hand heeft. Ontsteek het vuurwerk met gestrekte arm en buig met het lichaam nooit over het aan te steken vuurwerk. Gebruik voor het aansteken een speciale lont, fakkel of sigaar.
Vuurwerk dat ná ontsteking weigert, nooit een 2de maal ontsteken. Vuurwerk zoals bv. pijlen en Romeinse kaarsen nooit in de hand houden bij het afschieten.
Na het ontsteken van het vuurwerk dient men zich onmiddellijk te verwijderen van het tuig.

7. Wanneer zijn er Controles aan de Belgische/Duitse/Poolse grens?
Doordat het vuurwerk uit België stukken veiliger is geworden wordt en niet meer gecontroleerd. Hooguit een enkele keer maar dit zal vooral de laatste dagen voor de jaarwisseling zijn. Het is moeilijk te zeggen. Het beste is op de heen en terugweg dezelfde route te rijden, dan kun je op de heenweg namelijk direct zien of er een controle is.

Het meeste vuurwerk wat uit Polen/Duitsland komt wordt al heel vroeg in het jaar Nederland binnen gebracht. Ook hier zal erg weinig op gecontroleerd worden.

8. Waar is het vuurwerk het goedkoopst?
Als je naar Baarle-Hertog in België rijdt, zul je heel veel verschillende vuurwerk winkels tegen komen: Dolfijn Vuurwerk, Loots Vuurwerk, Pyroshop etc. Zij hebben eigenlijk altijd leuke aanbiedingen en kun je voor weinig geld kwalitatief goed vuurwerk kopen. Zij hebben doorgaans het meeste acties en aanbiedingen. Ook is het de grootste importeur van de benelux.

9. Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Vuurwerk mag je in Nederland afsteken op 31 december van 18.00 uur tot 02.00 uur in de nacht. als je voor of na deze tijden vuurwerk afsteekt ben je strafbaar, uitgezonderd als je een vergunning hebt om af te schieten.

10. Wat als ik gepakt word met illegaal vuurwerk/straffen Illegaal vuurwerk bezit?
Als je tussen de 12 en 18 jaar bent word je naar bureau halt gestuurd en krijg je een soort taakstraf ( geen Strafblad/aantekening), tenzij je hier al vaker bent geweest (meer als 2 keer). Bureau halt is een instelling om jongeren te laten inzien wat ze fout hebben gedaan. Vaak moet je als straf een werkstuk maken over veilig met vuurwerk omgaan of een paar uur vegen. Ben je ouder als 18 jaar krijg je een boete en/of gevangnissenstraffen dit ligt aan wat voor vuurwerk je hebt, hoeveel stuks, pleeg je vernielingen etc.

Ben je ouder als 18 jaar en wordt je gepakt met zwaar illegaal vuurwerk (Cobra 6, Shells, Lawinepijlen etc), volgt vaak een taakstraf die kan oplopen tot 240 uur.

11. Hoeveel vuurwerk mag ik maximaal kopen in Nederland?
In Nederland mag er per consument maximaal 25KG vuurwerk worden gekocht.

12. Hoelang kan ik vuurwerk bewaren?
Wanneer vuurwerk op een droge plek bewaard wordt kan het jaren lang goed blijven.

13. Hoe oud moet ik zijn voor het kopen van vuurwerk?
Minimaal 16 jaar. In Nederland wordt er bij twijfel altijd om een ID kaart gevraagd.

14. Wat is een wenspijl?
Voor elke Wenspijl die je koopt doneer je automatisch €1,- aan de stichting Make-A-Wish Nederland. Alles over de wenspijl vind je op www.wenspijl.nl.

15. Wanneer komen vuurwerk folders uit?

Meestal rond Sinterklaas maar het kan verschillen per winkel. Heb je de folder niet thuis gekregen, ga dan langs de winkel voor een gratis exemplaar.

Advertenties

5 gedachtes over “Veel gestelde vragen over vuurwerk

  1. Ik heb een mening over het feit van,

    5. Hoe steek ik strijkers aan?

    Daar staat bij je kan strijkers eventueel ook aansteken door aan de zijkant of aan de voorkant van de strijker kop een vlam te houden… Zelf vind ik dit erg onverantwoordelijk om dit als website beheerder te plaatsen aangezien het mij lijkt dat je de mensen wel goeie informatie moet toelichten en vooral niet dit soort info…

    Zet er anders bij dat men gewoon moet vragen of men afstrijk matjes kan krijgen bij de verkopende vuurwerk winkel in België. Die zijn meestal ook nog gratis is ook dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s