Vuurwerkcontroles grens België, Duitsland en Polen

Grenscontroles België: 

DEN HAAG – Justitie stopt met de grootschalige vuurwerkcontroles aan de grens met België. De pakkans voor Nederlanders die de komende weken in België illegaal vuurwerk kopen, is daardoor aanzienlijk verkleind. Het Openbaar Ministerie (OM) wil in plaats daarvan meer tijd steken in het aanpakken van grote handelaren in illegaal vuurwerk. Dat is effectiever en efficiënter dan het opsporen van particulieren. Dat zegt officier van justitie Gustaaf Biezeveld van het functioneel parket.

Grote vuurwerkcontroles in de grensstreek werden tot dit jaar uitgevoerd in nauwe samenwerking met België. De werkwijze was simpel: Nederlandse rechercheurs in burger hielden, met toestemming van de Belgen, vuurwerkwinkels net over de grens in de gaten. Ze gaven kentekens van particuliere ‘inkopers’ door aan hun collega’s bij de grens. De auto werd daarna gericht aan de kant gezet, het vuurwerk in beslag genomen en de Nederlandse particuliere smokkelaars beboet of vervolgd.

Die manier van opsporen is stopgezet. De methode is volgens officier van justitie Biezeveld te arbeidsintensief en levert relatief weinig op. ,,Het is daarom zinvoller om energie te steken in de aanpak van de echt grote handelaren die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in Nederland”, aldus Biezeveld. ,,Dat is effectiever.”

Grenscontroles Duitsland en Polen:

Aan de Duitse grens wordt voornamelijk in December steekproefsgewijs op vuurwerk gecontroleerd. Sporadisch, controleren douane en marechaussee voornamelijk op lokale wegen. Dit komt omdat hier relatief gezien weinig mankracht kost en het schrikt mensen af. Ook komt via Duitsland veel vuurwerk uit Polen, Nederland binnen dus voor de politie is dit 2 vliegen in een klap. Bij dit soort controles worden voornamelijk bestelbusjes en andere verdachte auto’s aan de kant gezet!

Kortom, neem als je gaat altijd de grote snelwegen!

De Verdragen van Schengen zijn overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Het grondgebied van deze landen vormt de Schengenzone. Nederland, België  Duitsland, Tsjechië en Polen vallen hieronder. In principe geen er dus geen grenscontroles.

In de maanden voor december kun je stellen dat er nooit specifieke grenscontroles zijn op vuurwerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s